Skip to content
Introfoto

Park op de Veluwe, Veluwe op je park.
De natuur op de parken versterkt de Veluwe en gasten beleven de Veluwe op het park.
Alleen al op de Veluwe gaat het om een oppervlakte van bijna 3000 hectare.
500 vakantieparken, 500 kansen voor de Veluwe!

Plant-en-klaarpakketten

We genieten allemaal met volle teugen van de natuur op de Veluwe. Hoe mooi is het als deze Veluwse natuur op het (vakantie)park al te beleven is? De natuur vindt dan ook zijn weg op je park.

Speciaal voor parken met particuliere eigenaren (uitgeponde parken) hebben we een plant-en-klaarpakket samengesteld. Een pakket met struiken en vaste planten die van nature voorkomen op de Veluwe. Vogels, kleine dieren als egels en vleermuizen en insecten maken hier dankbaar gebruik van.

Kosten: een eigen bijdrage van € 15 per plant-en-klaarpakket.
Dit is ongeveer ¼ van de waarde van het pakket.

Lees meer

Natuurinclusief ontwerp

Meer natuur op je park, wat kan er, hoe doe je dat en waar begin je?

Een natuurinclusief ontwerp voor de langere termijn helpt bij deze vragen. In kleine stappen kan je toewerken naar het gewenste eindbeeld. In 2023 stelden 4 ontwerpbureaus een natuurinclusief ontwerp op voor 11 verschillende vakantieparken. Dat leverde al een bak aan tips en inspiratie op. Bekijk hier een voorbeelden van verschillende natuurinclusieve ontwerpen.  

Met geld uit de Regiodeal Veluwe kunnen we parken ondersteunen een natuurinclusief ontwerp op te laten stellen. Bekijk de mogelijkheden.

Alles over een natuurinclusief ontwerp

Plant mee!

In 2024 en in 2025 organiseren we gezamenlijke Veluwse Plantdagen voor vakantieparken. Per jaar kunnen ongeveer 50 parken meedoen. Een deskundig adviseur stelt een beplantingsplan op voor inheemse bomen, heesters en struiken. Deze beplanting kan dan – met subsidie – aangeschaft worden. Door gezamenlijke inkoop is het goedkoper en wordt werk uit handen genomen. Het aanplanten doe of organiseer je wel zelf.

Plant je mee?

Lees hier alle informatie

Inspiratie voor elf vakantieparken

Er zijn nog weinig voorbeelden op de Veluwe hoe natuur en biodiversiteit geïntegreerd zijn in de bedrijfsvoering. 

Een team van ecologen, landschapsontwerpers en recreatie-experts maakten voor elf vakantieparken een natuurinclusief ontwerp.  Dit biedt weer inspiratie voor de andere vakantieparken op de Veluwe.

Wil jij ook een natuurinclusief ontwerp voor jouw vakantiepark? Vanuit de Regiodeal Veluwe kunnen we het opstellen van een ontwerp sponsoren. Geef je interesse aan bij Sylvie Uenk.

Natura 2000 en ondernemen

In het project Routekaart onderzoeken we hoe een recreatieve ontwikkeling samen kan gaan met versterking van de biodiversiteit. Niet met een 0-effect, maar een plus-effect. We gaan voor een sterkere Veluwe met ruimte voor de natuur en een Veluwse beleving voor gasten.  Vakantieparken liggen vaak in of tegen de Veluwse natuur. Niet voor niks: de gast komt voor de Veluwe. Ondertussen gaat het niet goed met de natuur. Stikstof, verdroging, dier- en plantsoorten hebben het moeilijk of verdwijnen. Dit maakt dat de vakantieparken steeds meer 'op slot' zitten vanwege natuurregelgeving. Er kan niets meer bij qua ontwikkeling.

Lees verder

 

Het Groene Doen loont!

Bij vakantieparkeigenaren leeft de opvatting ‘natuur is duur’ (aanleg, onderhoud, ruimtebeslag) én de gast wil er niet voor betalen. Om dit te staven, hebben wij onderzoek laten uitvoeren. En wat blijkt: vaak levert natuur meer op dan het kost!

Je bent minder tijd kwijt aan beheer: hagen mogen wilder, gras minder vaak gemaaid. En meer natuur op het park trekt gasten die volgens de huidige trend steeds meer op zoek zijn naar een bijzondere ervaring, waarin de natuur en duurzaamheid centraal staan.

In de ontwikkelde Rekentool kun je gegevens van jouw park invullen én de gewenste verandering. Bijvoorbeeld meer ruimte rondom de plaatsen, de aanleg van een wadi, etcetera. Ook vul je gegevens als de tarieven, de bezetting en dergelijke in. De Rekentool geeft vervolgens een indicatie of het per saldo geld oplevert of kost.

Ontdek meer over het Groene Doen loont!

Cursus Natuur op je park? Doe mee!

Wil je meer natuur op je park, maar weet je nog niet precies hoe?
Of ben je al bezig met inheemse planten, kruidenrijke hoekjes en dieren op je terrein, maar wil je een stap verder zetten? Doe dan mee met de cursus Natuur op je park!

Door meer natuur op het vakantiepark help je de natuur op de Veluwe én krijgen gasten een betere beleving van de Veluwe. Al 50 vakantieparken deden vol enthousiasme mee in eerdere edities. Bekijk bijvoorbeeld de video over hun ervaringen.

Lees verder

Weerstanden, normen en motieven

Wat motiveert eigenaren van vakantieparken om met natuur aan de slag te gaan? En wat houdt ze tegen? Vanuit het programma hebben we hier onderzoek naar gedaan. De resultaten staan in de publicatie ‘Natuur tussen je oren’.

Het doel van het onderzoek was om te achterhalen wat maakt dat veel vakantieparkeigenaren nog niet voldoende aan de slag zijn met het realiseren en beheren van gebiedseigen natuur op hun park. Een tiental vakantieparkeigenaren (familiebedrijven) en vele andere betrokkenen hebben input gegeven. In het onderzoek is het gedragsmodel van Duwtje toegepast. Dit model kent vier knoppen waar je aan kan draaien om gedrag te beïnvloeden: gemak, weerstand, normen en motivatie.

Lees verder

'Gast is ambassadeur van de natuur op ons park'

Eigenaar Bart Looijmans wijst het nest van een buizerd aan, vertelt over de grote dassenburcht en laat de uitgeholde boom vol vleermuizen zien. Een rondleiding over het terrein van camping de Helfterkamp in Vaassen is natuurbeleving pur sang. Met zijn bevlogenheid neemt Looijmans zijn gast mee in zijn missie om meer natuur op zijn park te realiseren.

Lees verder

'Bomen als luxeproduct'

De boom is koning op het terrein van Veluws Bospark in Putten. Bij eigenaren Maaijke en Auke van Elten wijkt het chalet voor de boom. Door behoud en verrijking van de natuur op het park bieden ze hun gasten optimale natuurbeleving én dragen ze bij aan een betere wereld.

Lees verder

Dirk-Jan Janse: 'Hoe meer natuur, hoe minder onderhoud.'

Een aantal jaren terug deed Dirk-Jan Janse van hoveniersbedrijf Janse & Berkhof het nog: schuttingen plaatsen en de rest bestraten rondom de chalets op de Boshoek in Voorthuizen. Met de kennis die hij nu heeft van bodemleven, insecten en inheemse beplanting is dat ondenkbaar.

Lees verder

Jos Freriks: 'Meer natuur maakt je park aantrekkelijker voor verhuur.'

De natuur krijgt steeds meer ruimte op de Rietberg in Epe, het kleinschalige bungalowpark dat Jos Freriks samen met zijn broer Léon bestiert. Meer natuur zorgt voor tevreden gasten en financieel en tijdbesparend voordeel voor de broers. Een win-win situatie.

Lees verder

Bo Koning: 'Plaagdieren? De natuur weet raad.'


Dat meer natuur op je park gelijk staat aan meer plaagdieren is een fabeltje dat Bo Koning van Stichting Landschapsbeheer Gelderland graag de wereld uit helpt. Een groene inrichting van het vakantiepark zorgt voor een natuurlijke balans, met ruimte voor de biologische vijanden van plaagdieren die een plaag voorkomen.

Lees verder

Over het belang van biodiversiteit

Fleur van Duin, bioloog en onderzoeker bij Naturalis Biodiversity Center: "We kunnen zelf aan de slag om de natuur te herstellen, door alles wat grijs is weer groen te maken."

Meer natuur op je park? Doen!

Jos Freriks, mede-eigenaar Bungalowpark De Rietberg: "Als we dit nou met allemaal doen, dan weet ik zeker dat de Veluwe opbloeit."

Hoe zaai je een bloemenweide in?

Roelof Jan Koops, adviseur bloemrijke vegetaties bij Cruydt-Hoeck: "Het lijken kleine beetjes, maar als je alle vakantieparken bij elkaar schuift dan wordt dat in totaal een heel groot oppervlak. Dat is superinteressant voor alle insecten."

10 jaar Vitale Vakantieparken! En, wie jarig is, trakteert.

10 jaar Vitale Vakantieparken! En, wie jarig is, trakteert.


Vitale Vakantieparken heeft daarom speciaal voor alle Veluwse vakantieparken een Veluws bloemenmengsel samengesteld met de experts van Cruydt-Hoeck.  Zaden van inheemse planten en bloemen die passen bij de Veluwse grond en die, als ze zijn opgekomen, bijdragen aan het versterken van de biodiversiteit op de Veluwe. De komende jaren willen we namelijk samen met alle vakantieparken aan de slag met de biodiversiteit op en rond de vakantieparken. 

Waarom? Onze geliefde Veluwse natuur staat onder druk. En met 500 vakantieparken hebben we 500 kansen voor een duurzamere Veluwe. Een klein begin met een groot effect als iedereen meedoet. Samen maken we echt het verschil!

Doe je mee?

 

 

Neem contact met mij op! Want ik wil graag:


Zeer geslaagd festival inclusiefnatuur en vakantieparken!

Onze geliefde Veluwse natuur staat onder druk, er moet nú iets gebeuren. Daarom werkten wij, samen met bijna 50 vakantieparken op de Veluwe, het afgelopen jaar aan natuur op het vakantiepark. Een klein begin met een groot effect als iedereen meedoet. Samen maken we echt het verschil! Het resultaat na deze dag: 80 ambassadeurs voor meer natuur op de Veluwe! Zoveel enthousiasme proefden wij om met dit zo belangrijke onderwerp aan de slag te gaan. Vakantieparken, gemeenten, adviseurs, ontwerpers, provincie konden kiezen uit 10 ingrediënten inclusiefnatuur. Benieuwd hoe we dat deden? Klik hier voor het programma. 

Dit zijn de resultaten van het project Routekaart aangezwengeld en uitgevoerd door aanvoerders Sylvie Uenk, Michel Kolenbrander en Rene Nijmeijer. Mét inzet van vele anderen én financiering door de Regio Deal Veluwe. Het project sluiten we niet af, we zijn nog maar net begonnen!

Tijdens het festival was campingdichterTim Pardijs te gast. In zijn gedicht neemt hij je mee naar de vergeten stad inclusief natuur.

Zeer geslaagd festival inclusiefnatuur en vakantieparken!

nieuws

Levering plant-en-klaarpakketten

21-06-2024

Levering plant-en-klaarpakketten

Afgelopen week leverden we 300 plant-en-klaar pakketten bij 20 vakantieparken verspreid over de Veluwe. Deze pakketten zijn speciaal bedoeld voor de parken met particuliere eigenaren (de uitgeponde parken). Er is hier minder gemeenschappelijke ruimte om Veluws groen aan te planten.
Lees verder

Blijf op de hoogte. Meldt u aan voor onze nieuwsbrief
Bekijk ons nieuwsbrievenarchief.