Skip to content
Introfoto

Belevingsgebieden

In sommige natuurgebieden op de Veluwe is het te druk. Daarom is het concept Belevingsgebieden bedacht om bezoekers te verleiden andere plekken op de Veluwe te ontdekken. Om zo de natuur te ontlasten. Elk belevingsgebied heeft haar eigen verhalen en karakteristieken.

De vraag is hoe vakantieparken kunnen inspelen op het belevingsgebied waar zij in liggen. Creatief ontwerpbureau Doornroos zocht het uit. Voor twee vakantieparken op de Veluwe maakte ze een concept.

Het Veluws Verleden op ‘t Ravenest
Parkcamping 't Ravenest in Putten ligt in het Belevingsgebied Veluws Verleden. Het belevingsgebied kenmerkt zich door de verhalen van het verre verleden; grafheuvels, celtic fields, het cultuurhistorische agrarische landschap, legendes en ijzerboerderijen.

De camping heeft een ook eigen verhaal over het verleden, dit speelt zich af in de afgelopen eeuw. De huidige eigenaren zijn de 3e generatie van de camping. Opa en oma hadden een pluimveebedrijf en starten met een pension in huis. Daarna volgde een camping, toen nog tussen de kippen.

Op Camping ‘t Ravenest deze verhalen verbonden en beleefbaar gemaakt voor de gast. Het toiletgebouw in de voormalige kippenschuur krijgt muur- en deurtekeningen van kippen, in de vakantiekrant op echt krantenpapier vertellen de huidige eigenaren over hun plek, nieuwtjes en de natuur, via de luisterpaaltjes op de ‘geheime vertel plek’ hoor je legendes en keltische muziek, de speeltuin krijgt een kippenthema met een ravenest, het oude boerderijtje wordt opgeknapt in de stijl van toen.

De Industriële Veluwe op de Vinkenkamp
Camping De Vinkenkamp in Lieren (bij Beekbergen) ligt in het belevingsgebied de Industriële Veluwe. Het belevingsgebied vertelt het verhaal van de sprengen en beken die  in combinatie met het reliëf in het landschap waterkracht gaven als energiebron voor industrialisatie. Watermolens werden ingezet voor de papier en verfindustrie. De Spoorlijn Dieren - Apeldoorn en het Apeldoorns Kanaal voor vervoer.

De huidige eigenaren zijn enkele jaren bezig met grootschalige vernieuwing van de camping. Inspiratie halen zij uit de vroeger naastgelegen Kalkzandsteenfabriek De Alba. Zo is de brasserie ingericht met oude zwartwit foto’s van de fabriek, fungeren de mallen voor stenen als bestekbak en is de sfeer industrieel.

Dit verhaal wordt verder beleefbaar gemaakt op de hele camping. In de speeltuin kan je ‘fabriekje spelen’, een oude treinlocomotief (smalspoor) wordt een Selfiespot-klimobject-informatiepaneel in één, op een kale muur bij het zwembad verschijnt een hippe Veluwe-tekening, het waterrad met vogelpoel bij het terras verwijst naar de Loenense watervallen, de Escaperoute ‘het geheim van de steenfabriek’ verbindt alle elementen aan elkaar.

Neem contact op met Sylvie Uenk voor meer informatie.
In dit project werkten we ook samen met het team van Veluweop1. 

Blijf op de hoogte. Meldt u aan voor onze nieuwsbrief
Bekijk ons nieuwsbrievenarchief.