Skip to content
Introfoto

Publicatie Het Groene Doen loont!

Mensen willen graag het goede doen, ook voor de natuur waarmee het steeds slechter gaat.

Als eigenaar van een vakantiepark herken je je hierin vast wel: als ondernemer met hart voor je klant en omgeving wil je ook het groene doen. Alleen: kan die investering in natuur wel uit? En hoe moet je het aanpakken?

We hebben onderzocht wat meer natuur op het vakantiepark oplevert - op korte én lange termijn. Ook hebben we een rekentool laten ontwikkelen waarmee je precies in kaart kunt brengen wat de daadwerkelijke kosten voor verduurzaming zijn. Dit onderzoek laat zien dat jouw ‘return on investment’ niet alleen heel haalbaar en interessant is – ook zul je ontdekken dat de opbrengst van het groene doen verder gaat dan je portemonnee.

Lees meer in Het Groene Doen loont!

Wat zijn de trends?

Onderzoek wijst uit dat gasten een groene vakantieplek zeer belangrijk vinden en dat meer dan de helft van de gasten tot 10% meer wil betalen voor meer groen en ruimte op het park.

Lees meer trends in de publicatie:

Het Groene Doen loont!

Natuur op je park loont!

De investering in natuur verdien je terug. Soms is dat in korte tijd, soms heeft het langer de tijd nodig. Het hangt van bepaalde keuzes af. Het groene doen zal meer opleveren dan financieel rendement alleen. De recreatieve aantrekkingskracht van je park verhoogt, de brandveiligheid verbetert, je park is weerbaarder voor de steeds extremere weersomstandigheden en je draagt bij aan een rijke en sterkere biodiversiteit.

Er zijn drie manieren om meer natuur op je park toe te voegen.

  • natuur als decor 
  • verdunnen waardoor meer ruimte komt voor natuur
  • uitbreiden met natuur

Gebruik de rekentool

De speciale rekentool ‘Meerwaarde natuur op vakantieparken’ (ontwikkeld door bureau Ginder) helpt je als ondernemer de kosten en opbrengsten van natuur op je vakantiepark in kaart te brengen. Voorbeeldberekeningen laten zien dat in de meeste gevallen Het groene doen loont! 

Reken het zelf uit voor jouw park

Wat betekent het voor jou park? Welke natuur wil je toevoegen, past bij jouw bedrijf en wat levert het op. Graag gaan we samen met jou aan de slag met de berekeningen die specifiek voor jouw park gelden. Neem contact op met onze groene specialisten van het kwaliteitsteam.

Maak een afspraak

Wat doen anderen?

Hoe hebben andere eigenaren het op hun park aangepakt? Hieronder vind je twee voorbeelden van collega-ondernemers. Het kan je helpen om tot concrete actie te komen. Aarzel niet om contact met ons op te nemen voor advies en berekeningen. We helpen je graag verder en kunnen de kosten en opbrengsten van het groene doen op jouw vakantiepark uitrekenen met behulp van de Rekentool.

Lagere maaikosten op De Rietberg

> voorbeeld met natuur als decor

In plaats van tien keer per jaar maaien ze op Vakantiepark De Rietberg nu maar twee keer per jaar. Dit bespaart manuren en diesel, en fijne bijkomstigheid voor de natuur: er komt van alles spontaan op, zoals bijvoorbeeld bremstruiken tussen het gras, allerlei soorten bloemen en kruiden en het gonst er van de insecten. Gasten vinden het geweldig, ze komen nog vaker terug en zeggen: “Zo’n plekje als hier, dat vind je nergens.”

Lees meer over De Rietberg

Bomen als luxe-product

> Voorbeeld van verdunnen

Op Veluws Bospark kiezen ze steeds meer voor beplanting die goed tegen de droogte kan. Dat maakt het heerlijk toeven op het park op een warme dag. Stedelingen vluchten maar al te graag naar de schaduw en verkoeling die bomen geven. Waar bestrating de zonnestraling reflecteert en vermeerdert, koelt door verdamping bij een boom het bladoppervlak af, waardoor de langsstromende lucht wordt afgekoeld.

Lees meer over Veluws Bospark

Blijf op de hoogte. Meldt u aan voor onze nieuwsbrief
Bekijk ons nieuwsbrievenarchief.