Skip to content

Bomen als luxeproduct

06-09-2023

De boom is koning op het terrein van Veluws Bospark in Putten. Bij eigenaren Maaijke en Auke van Elten wijkt het chalet voor de boom. Door behoud en verrijking van de natuur op het park bieden ze hun gasten optimale natuurbeleving én dragen ze bij aan een betere wereld.

Auke:” We hanteren een streng boombeleid: bomen zijn van ons, daar blijven de gasten af. Er zijn plekjes die we slecht ingevuld krijgen vanwege de hoeveelheid bomen. Erg jammer, maar daar kappen we niet voor. De meeste mensen die hier komen hebben daar begrip voor. Wij zien schaduw als een luxeproduct. De schaduw en verkoeling van bomen is vele malen prettiger dan de verkoeling van een schaduwdoek.”

Maaijke: “In de stad verwelk je wanneer het 40 graden is. Op het park is het heerlijk op een warme dag. Dat komt niet alleen door de schaduw die bomen geven; ook de verdamping van bomen zorgt voor verkoeling. Waar bestrating de zonnestraling reflecteert en vermeerdert, koelt door verdamping bij een boom het bladoppervlak af, waardoor de langsstromende lucht wordt afgekoeld. Bij een enkele boom merk je hier niet veel van, maar veel bomen bij elkaar zorgen voor verkoeling.”

Auke: “We hebben een bomenplan gemaakt, waarin precies staat hoeveel bomen we op ons terrein hebben en wat de kwaliteit daarvan is. Het is heel handig als je weet waar je met je onderhoudsbeleid op in kunt zetten. We kappen soms preventief omdat de boom slecht is en je niet wilt dat hij bij een storm schade veroorzaakt. De twijfelgevallen bespreken we met een expert. Zo planten we een nieuwe boom aan in de buurt van een boom die naar verwachting niet lang meer meegaat. Tegen de tijd dat we hem moeten kappen staat er dan al een nieuwe boom.”

Maaijke: “We stimuleren mensen om een natuurlijk kavel aan te planten. Dat betekent geen coniferenhagen en zo min mogelijk bestrating. Voor de privacy adviseren we afwisselende randbeplanting van inheemse soorten, die het gevoel geeft dat je in het bos zit. Bij de sloop van een huisje geven we de kavel terug aan de natuur. We de natuur op dat kavel een aantal jaren haar eigen gang gaan, dat zorgt voor enorm veel bloemen en insecten. Wanneer we veel dezelfde beplanting op zien, zetten we daar zelf wat variatie tussen. Of we zetten extra struiken en bomen op het lege perceel, zoals lijsterbes, Gelderse roos of dennetjes. Die kunnen we een paar jaar later weer gebruiken: een soort mini-kwekerij.”

Auke: “Op ons park kiezen we steeds meer voor beplanting die goed tegen de droogte kan. Daarvoor kun je bijvoorbeeld kijken naar de vegetatie in Noord- en Midden-Frankrijk: daar komen veel kastanjebomen voor. Met de langere droogteperiodes die we verwachten, zetten we nu meer kastanjes op ons terrein. Op de oprit hebben we heide, vossenbes, brem en berken aangeplant: zo Veluws mogelijk zonder dat we de hele zomer moeten sproeien. Aanplanten doen we in het najaar of de winter. Nieuwe bomen en struiken krijgen het vaak te zwaar in een droge zomer, wanneer ze in het voorjaar de grond in gaan. We willen niet eindeloos water bij hoeven geven. Liefst helemaal niet. Daarbij gaat de waterprijs nu al omhoog, ik verwacht dat die de komende jaren verder zal stijgen.

Wij geloven niet in economische groei als doel op zich. We willen een goed basis inkomen uit het park halen, maar het hoeft niet altijd maar meer te zijn. De trend is: massa is kassa. Hoe meer chalets op je park, hoe hoger je inkomen. Wij doen het tegenovergestelde: we laten bewust plaatsen leeg of vergroten de kavels. We zijn ervan overtuigd dat ruimte, rust, natuur en schaduw allemaal luxeproducten worden. Je park vol zetten zien we als kortetermijnvisie. Wij hebben een lange termijnvisie. We denken dat wanneer je alleen maar voor economische groei gaat, er dingen beschadigen die belangrijker zijn dan geld.”

foto decoratief

nieuws

Omgaan met gedoe... Hoe doe je dat?

01-09-2023

De Veluwe is een populaire bestemming voor toeristen en recreanten. Daar is voor elk wat wils te vinden. Eenmaal op jouw park aangekomen heeft je gast bepaalde verwachtingen.
Lees meer

nieuws: Omgaan met gedoe... Hoe doe je dat?

nieuws

‘Meer natuur maakt je park aantrekkelijker voor verhuur’

23-08-2023

De natuur krijgt steeds meer ruimte op de Rietberg in Epe, het kleinschalige bungalowpark dat Jos Freriks samen met zijn broer Léon bestiert. Meer natuur zorgt voor tevreden gasten en financieel en tijdbesparend voordeel voor de broers.
Lees meer

nieuws: ‘Meer natuur maakt je park aantrekkelijker voor verhuur’

nieuws

‘Plaagdieren? De natuur weet raad.'

07-08-2023

Dat meer natuur op je park gelijk staat aan meer plaagdieren is een fabeltje dat Bo Koning van Stichting Landschapsbeheer Gelderland graag de wereld uit helpt.
Lees meer

nieuws: ‘Plaagdieren? De natuur weet raad.'

nieuws

‘Gast is ambassadeur van de natuur op ons park’

24-07-2023

Eigenaar Bart Looijmans wijst het nest van een buizerd aan, vertelt over de grote dassenburcht en laat de uitgeholde boom vol vleermuizen zien. Een rondleiding over het terrein van camping de Helfterkamp in Vaassen is natuurbeleving pur sang.
Lees meer

nieuws: ‘Gast is ambassadeur van de natuur op ons park’

Blijf op de hoogte. Meldt u aan voor onze nieuwsbrief
Bekijk ons nieuwsbrievenarchief.