Skip to content

Gebiedsgerichte benadering voor recreatieclusters

11-07-2022 | Nieuws

Voor het project 'opstellen uitvoeringsstrategieën voor drie recreatieclusters' gingen we op inspiratietour langs een aantal vakantieparken op de Veluwe. Doel is om samen te kijken hoe we met een gebiedsgerichte aanpak tot recreatieclusters komen waar de Veluwse toerist graag op vakantie gaat.

De tour stipte de volgende locaties en onderwerpen aan:

Op Park Berkenrhode in Wekerom stond stikstof en Natura2000 centraal. We kregen een toelichting hoe stikstofberekeningen werken. Door de koop van een naastgelegen manege ontstond ruimte voor ontwikkeling van het vakantiepark en werd de stikstofdepositie op de Veluwe verminderd. De eigenaar van het park leidde ons vol enthousiasme rond op het park. We zagen ook een natuurinclusieve inrichting op het park, met bomen en struiken, groene daken en gasloze verblijven.

In de bossen bij Garderen is het vakantiepark de Goedkamp beëindigd. Een groot deel van het voormalig vakantiepark heeft de bestemming ‘natuur’ gekregen, waarmee het Natura2000 gebied versterkt. In ruil hiervoor mag een aantal woningen gebouwd worden en wordt de monumentale Hoeve Oud-Milligen opgeknapt en uitgebouwd tot hotel. De rekenmethode van het functieveranderingsbeleid vanuit de agrarische sector is toegepast, waarbij sloopmeters ingezet mogen worden voor ontwikkeling; een gebiedsgerichte benadering.

Op park de Kolthoorn in Putten is voor een periode van 7 jaar het wonen van arbeidsmigranten toegestaan. Dit als verdienmodel om per 2023 natuurontwikkeling mogelijk te maken. En ook om invulling te geven aan de grote behoefte aan woningen voor deze groep internationale werknemers. Het is geregeld door de bestemming ‘natuur’ in het bestemmingsplan, een tijdelijke omgevingsvergunning voor het huisvesten en een privaatrechtelijke overeenkomst voor de grondoverdracht aan de gemeente aan het eind van de periode.

Gemeente Venray gaf een toelichting op het voormalig vakantiepark het Roekenbosch. Ook hier is een soortgelijk verdienmodel toegepast. Moeilijkheid was dat het park heel veel verschillende eigenaren van vakantiehuisjes heeft, wel veelal gelegen op erfpachtgrond. Het erfpachtcontract met de gemeente loopt op 2029 af. Dat gaf de urgentie. Hier is een constructie bedacht waarbij een deel van de 224 huisjes gesloopt wordt en een deel van de huisjes beschikbaar is voor woonurgenten en internationale werknemers. Dit geeft via het ontwikkelbedrijf verdiencapaciteit voor het leeg opleveren van het park in 2029.

Tijdens de inspiratietour waren naast projectleden een aantal inhoudelijk betrokken vanuit de gemeenten, provincie en onze Drentse en Overijsselse collega’s aanwezig.

foto decoratief

nieuws

Cursus Natuur op je park opnieuw een succes

07-07-2022

Zo’n 15 enthousiaste en gemotiveerde recreatieondernemers namen deel aan de tweede ronde van de cursus Natuur op je park. Het programma Vitale Vakantieparken organiseert deze cursus voor recreatieondernemers die willen leren hoe ze de natuurwaarden op en rond hun park kunnen verhogen.
Lees meer

nieuws: Cursus Natuur op je park opnieuw een succes

nieuws

Samenwerking bekrachtigd op landelijk congres VVP

06-07-2022

‘We zijn goed op weg, maar nog lang niet klaar.’ Henk Lambooij, al sinds 2013 voorzitter van de stuurgroep Vitale Vakantieparken Veluwe, zette tijdens het landelijk congres Vitale Vakantieparken met overtuiging zijn handtekening onder de overeenkomst met VVP Drenthe en Overijssel.
Lees meer

nieuws: Samenwerking bekrachtigd op landelijk congres VVP

nieuws

Studenten presenteren onderzoeksresultaten ‘Energietransitie Vakantieparken’

23-06-2022

Inzicht in complexe materie is goede basis voor verder onderzoek Op woensdag 22 juni werd een jaar lang onderzoek afgesloten. Derde- en vierdejaars studenten van hogeschool Saxion onderzochten dit jaar in multidisciplinaire groepen hoe vakantieparken zich kunnen voorbereiden op de energietransitie.
Lees meer

nieuws: Studenten presenteren onderzoeksresultaten ‘Energietransitie Vakantieparken’

nieuws

Veluwe Verhuurt

30-05-2022

Steeds meer particuliere eigenaren van een chalet, stacaravan of recreatiewoning op de Veluwe verhuren hun vakantiewoning via een boekingsplatform aan toeristen.
Lees meer

nieuws: Veluwe Verhuurt

Blijf op de hoogte. Meldt u aan voor onze nieuwsbrief
Bekijk ons nieuwsbrievenarchief.