Skip to content

Cursus Natuur op je park opnieuw een succes

07-07-2022 | Nieuws

Zo’n 15 enthousiaste en gemotiveerde recreatieondernemers namen deel aan de tweede ronde van de cursus Natuur op je park. Het programma Vitale Vakantieparken organiseert deze cursus voor recreatieondernemers die willen leren hoe ze de natuurwaarden op en rond hun park kunnen verhogen.

Leren in de praktijk
Met een nulmeting op alle deelnemende parken kregen deelnemers inzicht in wat al goed gaat en waar winst te behalen valt. Deelnemers van vakantieparken en campings uit de gemeenten Apeldoorn, Ede, Ermelo, Nunspeet en Oldebroek hebben de afgelopen maanden tijdens drie praktijkbeenkomsten ‘Snoeien doet groeien’, ‘Gastvrij voor dieren’ en ‘Zaaien en maaien’ een kijkje op elkaars bedrijf genomen en hoorden van elkaar hoe ze op hun bedrijf invulling (willen) geven aan het thema biodiversiteit. Leuk en leerzaam volgens de deelnemers. Zij kregen een strippenkaart, waarmee ze in de komende periode flinke korting krijgen op concrete maatregelen voor meer natuur(beleving) op hun park.

Resultaten eerste cursusronde
Op alle parken uit de eerste cursusronde (2021) is de afgelopen tijd een eenmeting uitgevoerd. Daarbij is gekeken wat er een jaar na de cursus op de parken aan natuur en natuurbeleving verbeterd is. Mooi om te merken dat er in een relatief korte periode al veel positieve verschillen te zien zijn. De parken houden in hun bedrijfsvoering bewust rekening houden met biodiversiteit en geven aandacht aan natuurbeleving. Zo hebben de parken een variatie aan inheemse soorten aangeplant op hun terreinen, bloemenmengsels ingezaaid, er zijn bijenhotels geplaatst, broedhopen aangelegd, takkenrillen gebouwd en hekken vervangen door heggen. Ook wordt er gefaseerd gemaaid en gezorgd voor geleidelijke overgangen. De communicatie richting gasten is verbeterd met informatieborden, zoekkaarten en belevingspaden. En de parken hebben nog allerlei plannen waar ze in de komende jaren mee verder willen.

Interesse?
De inhoud van de cursus Natuur op je park wordt verzorgd door IVN Gelderland en Stichting Landschapsbeheer Gelderland. Heb je belangstelling voor een eventuele volgende ronde van de cursus? Laat het ons weten via secretariaat@vitalevakantieparken.nl.

foto decoratief

nieuws

Samenwerking bekrachtigd op landelijk congres VVP

06-07-2022

‘We zijn goed op weg, maar nog lang niet klaar.’ Henk Lambooij, al sinds 2013 voorzitter van de stuurgroep Vitale Vakantieparken Veluwe, zette tijdens het landelijk congres Vitale Vakantieparken met overtuiging zijn handtekening onder de overeenkomst met VVP Drenthe en Overijssel.
Lees meer

nieuws: Samenwerking bekrachtigd op landelijk congres VVP

nieuws

Studenten presenteren onderzoeksresultaten ‘Energietransitie Vakantieparken’

23-06-2022

Inzicht in complexe materie is goede basis voor verder onderzoek Op woensdag 22 juni werd een jaar lang onderzoek afgesloten. Derde- en vierdejaars studenten van hogeschool Saxion onderzochten dit jaar in multidisciplinaire groepen hoe vakantieparken zich kunnen voorbereiden op de energietransitie.
Lees meer

nieuws: Studenten presenteren onderzoeksresultaten ‘Energietransitie Vakantieparken’

nieuws

Veluwe Verhuurt

30-05-2022

Steeds meer particuliere eigenaren van een chalet, stacaravan of recreatiewoning op de Veluwe verhuren hun vakantiewoning via een boekingsplatform aan toeristen.
Lees meer

nieuws: Veluwe Verhuurt

nieuws

Het programma Vitale Vakantieparken ná 2022: Wordt vervolgd!

21-04-2022

Het huidige programmaplan loopt eind 2022 af. De stuurgroep VVP initieerde daarom een rondgang langs alle deelnemende partners: gesprekken met alle bestuurlijke coördinatoren over de toekomst van het programma VVP na 2022.
Lees meer

nieuws: Het programma Vitale Vakantieparken ná 2022: Wordt vervolgd!

Blijf op de hoogte. Meldt u aan voor onze nieuwsbrief
Bekijk ons nieuwsbrievenarchief.