Skip to content

Bundelen van krachten

07-02-2024 | Nieuws

Robin van Milligen, Green Leisure

“In de Energiekring bundelen we de krachten als Veluwse vakantieparken,” aldus Robin van Milligen van de Green Leisure Group. “We delen onze onderlinge kennis en ervaringen in het kader van de energietransitie: elkaar verder helpen is de kern van de Energiekring.”

“Op dit moment staan we met de energietransitie voor een grote uitdaging. Daarbij zijn er meer vragen dan antwoorden. Waar moet je als park beginnen? Welke technieken bestaan er en passen bij mijn situatie? Hoe financier ik dat? Er zit veel energie in de groep ondernemers die deelneemt aan de Energiekring. Ze willen allemaal met dit onderwerp aan de slag en zijn nieuwsgierig naar elkaars ervaringen.

Ik heb de afgelopen periode 18 vakantieparken bezocht voor het uitvoeren van een nulmeting. Zo’n meting geeft een goed algemeen beeld van een park. Waar zitten de grootste energieverbruikers, wat wekt het park zelf al op aan energie en waar liggen de vraagstukken bij deze onderneming?

Alles begint met inzicht in je energieverbruik. Je moet weten wat je verbruikt en waar het verbruikt wordt. Voordat je energiemaatregelen treft moet je de huidige situatie goed in kaart brengen, zodat je naar de optimale situatie toe kunt gaan werken.

Een gedeelde uitdaging die ik bij mijn bezoeken signaleerde, zijn de particuliere vakantiewoningen op parken. Van de 18 parken die zijn aangesloten bij de Energiekring hebben er 11 particuliere accommodaties op het park staan. In dat geval heb je als ondernemer weinig invloed op de algehele energetische verduurzaming van deze accommodaties: zowel op het gebied van duurzame opwekking als besparing. Daarnaast leeft onder een aantal ondernemers een vraag: ‘Mijn verdienmodel is deels gebaseerd op doorlevering van energie, wat betekent het voor mijn bedrijsvoering wanneer gasten zelf energie gaan opwekken?  

Een deel van de deelnemers heeft behoefte aan een overzicht in de verduurzamingsmaatregelen voor vakantiewoningen. Er zijn zoveel mogelijkheden op dit gebied: denk aan een langere dakrand, bepaalde zonwering, isolatietechnieken. Met een helder overzicht kun je ook nieuwe eigenaren beter adviseren.

Alle deelnemende parken hebben gemeen dat ze zoeken naar de optimale duurzame energiemix. Een combinatie van bijvoorbeeld zonnepanelen, warmtepompen en accu’s die voor ieder park anders uitpakt. Voor de optimale samenstelling van deze elementen is kennis van de markt en technieken nodig om in te schatten wat het beste werkt voor elk park.

De landelijke doelstelling is een optimale energiemix voor het opwekken van zoveel mogelijk duurzame energie. Maar daarnaast is er ook het ondernemersperspectief. Het moet wel te financieren zijn.

Sommige ondernemers beginnen gewoon: die leggen zonnepanelen neer en investeren stap voor stap in duurzame energietoepassingen. Anderen zijn voorzichtiger. Je wilt niet investeren in een bepaalde techniek die over een paar jaar misschien weer ingehaald is. Gelukkig bestaat verduurzaming niet alleen uit energievraagstukken. De energietransitie is een traject voor de lange termijn, waarbinnen vergroening en circulariteit thema’s zijn waar je ook direct mee aan de slag kunt.

Als ondernemer sta je voor uitdagingen in de energietransitie die je in je eentje nauwelijks kunt overzien. De Energiekring is bedoeld om samen kennis te vergaren, ervaringen uit te wisselen over wat de één al geprobeerd heeft en de ander wil gaan inzetten, elkaar motiveren en inspireren zodat de energietransitie niet op de lange baan wordt geschoven. Ik denk dat we met z’n allen ver komen met de Energiekring. We hebben veel vragen opgehaald die mooie bouwstenen leveren voor het vervolg van dit traject.”

foto decoratief

nieuws

A way of life

06-02-2024

Jos en Hanneke, De Roek “Elke investering die we doen moet een positieve milieu-investering zijn,” vertellen eigenaren Jos van der Panne en Hanneke van den Berg van Bungalowpark en zorgboerderij De Roek.
Lees meer

nieuws: A way of life

nieuws

Cursus Natuur op je park is van start

06-02-2024

In drie bijeenkomsten leren eigenaren van parken hoe de natuurwaarde op het eigen terrein verhoogd kan worden. We waren te gast bij deelnemer Cor Wajer van Campingpark de Vuurkuil in Nunspeet.
Lees meer

nieuws: Cursus Natuur op je park is van start

nieuws

Slim energieverbruik

05-02-2024

Bram van Lagen, recreatiepark De Eyckenhoff “Ik probeer het energieverbruik op mijn manier slim te maken,” vertelt Bram van Lagen, eigenaar van recreatiepark De Eyckenhoff in Putten.
Lees meer

nieuws: Slim energieverbruik

nieuws

Terugblik: Inspiratietour Green Village van de TU Delft

07-12-2023

De groep vakantieparkondernemers die samen werkt in de Energiekring Vitale Vakantieparken, heeft het Fieldlab The Green Village bezocht. The Green Village is een ‘openlucht-laboratorium’ op de TU Delft Campus waar volop wordt onderzocht, getest en geëxperimenteerd op de pijlers: duurzaam bouwen en renoveren, toekomstige energiesystemen en de klimaatadaptieve stad.
Lees meer

nieuws: Terugblik: Inspiratietour Green Village van de TU Delft

Blijf op de hoogte. Meldt u aan voor onze nieuwsbrief
Bekijk ons nieuwsbrievenarchief.