Skip to content

Terugblik: Inspiratietour Green Village van de TU Delft

07-12-2023 | Nieuws

De groep vakantieparkondernemers die samen werkt in de Energiekring Vitale Vakantieparken, heeft het Fieldlab The Green Village bezocht. The Green Village is een ‘openlucht-laboratorium’ op de TU Delft Campus waar volop wordt onderzocht, getest en geëxperimenteerd op de pijlers: duurzaam bouwen en renoveren, toekomstige energiesystemen en de klimaatadaptieve stad.

Eén van de deelnemers Pieter de Monchy van Bospark Eendracht geeft aan: “De inspiratietour naar The Green Village in Delft bracht mij verschillende inzichten. Zoals het gegeven dat duurzame warmtecreatie binnen de vakantieparken mogelijk is. In de toekomst zullen technieken die bodemwarmte gebruiken of warmtewisselaars met lucht daarvoor zorgen.”

The Green Village werkt aan projecten die de energietransitie kunnen versnellen. Bijvoorbeeld een lokaal energieopslagsysteem dat gebruik maakt van waterstof. Een onderwerp dat bij onze ondernemers hoog op het kennisverlanglijstje staat. Welke rol gaat waterstof spelen in de energievoorziening van de toekomst? Maar ook methoden voor klimaatadaptatie, krijgen in het Fieldlab ruimte in de Waterstraat en Hittestraat. Met testen hoe je water laat weglopen, kunt opslaan of toevoegen aan het grondwater. Of door te kijken hoe allerlei verschillende ondergronden op hittestress reageren. Allemaal innovaties die praktisch toepasbaar zijn op de Veluwse vakantieparken.

Dat we in de beginfase zitten van de energietransitie kwam gedurende de dag duidelijk naar voren. Projectleider Jan Lowin IJzerman: “Een flexibele mindset ten aanzien van de energietransitie is noodzakelijk, want met één stap of investering ben je er nog niet als vakantiepark. De constante ontwikkelingen in de energievoorziening vragen van vakantieparkondernemers de energietransitie als vast onderdeel van de bedrijfsvoering te integreren.”

Energiekring

In september zijn we met Vitale Vakantieparken en 18 van de in totaal 500 Veluwse vakantieparken de Energiekring gestart. Met deze groep ondernemers werken we aan een verdieping rondom de Energietransitie. Voor meer informatie hierover neem contact op met projectleider Jan Lowin IJzerman: janlowinijzerman@vitalevakantieparken.nl

 

foto decoratief

nieuws

Gemeente Elburg zet in op toekomstbestendige vakantieparken met recreatief perspectief

01-12-2023

In het nieuwe beleidsplan Vitale Vakantieparken van de gemeente Elburg ligt de focus op het bevorderen en behouden van een gevarieerd en kwalitatief goed aanbod van vakantieparken en (mini)campings.
Lees meer

nieuws: Gemeente Elburg zet in op toekomstbestendige vakantieparken met recreatief perspectief

nieuws

Terugblik festival inclusiefnatuur en vakantieparken

30-11-2023

We kijken terug op een zeer geslaagd festival inclusiefnatuur en vakantieparken! Onze geliefde Veluwse natuur staat onder druk, er moet nú iets gebeuren.
Lees meer

nieuws: Terugblik festival inclusiefnatuur en vakantieparken

nieuws

Wie jarig is, trakteert...

22-11-2023

Vitale Vakantieparken bestaat 10 jaar en viert dat op een eigen manier. Aan alle Veluwse vakantieparken doet we de oproep om van ‘biodiversiteit je tweede natuur’ te maken.
Lees meer

nieuws: Wie jarig is, trakteert...

nieuws

“Studenten hebben een frisse blik, dat werkt inspirerend”

20-11-2023

Op 16 november was er weer een inspirerende ‘Digitale werkplaats’ voor vakantieparken op de Veluwe, in samenwerking met Saxion. De locatie werd verzorgd door de gemeente Ermelo.
Lees meer

nieuws: “Studenten hebben een frisse blik, dat werkt inspirerend”

Blijf op de hoogte. Meldt u aan voor onze nieuwsbrief
Bekijk ons nieuwsbrievenarchief.