Skip to content

A way of life

06-02-2024 | Nieuws

Jos en Hanneke, De Roek

“Elke investering die we doen moet een positieve milieu-investering zijn,” vertellen eigenaren Jos van der Panne en Hanneke van den Berg van Bungalowpark en zorgboerderij De Roek. “Duurzaamheid is voor ons een way of life.”

Jos en Hanneke: “De afgelopen 30 jaar hebben we De Roek steeds duurzamer ingericht. We gebruiken al 25 jaar geen bestrijdingsmiddelen en hebben altijd groene stroom en gas gehad. We rijden als bedrijf elektrische auto’s en verwarmen het hoofdgebouw met een geothermische warmtepomp. Een deel van de huisjes is al van het gas af doordat ze zijn voorzien van een elektrische CV en zonnepanelen. Verder hebben we een groot wasrek onder de overkapping gehangen zodat we de droger zo min mogelijk gebruiken.

In alle aspecten van je bedrijfsvoering kun je keuzes maken die een positieve bijdrage aan het milieu leveren. We gebruiken ecologische schoonmaakmiddelen, biologisch katoenen lakens en halen de inrichting van de huisjes van Marktplaats. Onze chauffeuse pikt de nieuwe vondsten op wanneer ze onze deelnemers thuisbrengt.

Ons hoofdgebouw is op een geothermische warmtepomp aangesloten en 13 huisjes zijn voorzien van vloerverwarming. We moeten nog 6 huisjes van vloerverwarming voorzien voordat we helemaal kunnen overstappen op warmtepompen. Het comfort daarvan is hoog: in de winter zorgt de vloerverwarming voor een behaaglijke warmte, in de zomer blijft het heerlijk koel. Anders dan een lucht-water warmtepomp maakt een geothermisc he warmtepomp vrijwel geen geluid. Wij verkopen stilte zeggen we wel eens, dus een zoemende pomp past niet bij de Roek.

We willen graag in één keer van het gas af. Dat vraagt een behoorlijke investering, waarvoor we de bank nodig hebben. De bank is moeilijk te overtuigen, zij kijken bij een financieringsaanvraag eerder naar algemene criteria dan naar de draagkracht van een individueel bedrijf.

Soms worden we chargrijnig van die hele toestand met de bank. We willen doorpakken: de plannen liggen klaar en aannemer heeft tijd gereserveerd. Hoe sneller alle huisjes van het gas af zijn, hoe sneller we de aanschafkosten weer terugverdienen. Dan lezen we een paar recensies van onze gasten en dat relativeert. Mensen die hier komen zijn zo tevreden. We vinden wel een oplossing.

Wat we doen als de bank niet wil financieren? Dan zijn we op extern geld aangewezen. Vooral de kleine middenstand krijgt moeizaam bancaire leningen: 40% wordt niet bancair gefinancierd. Daarnaast gaan we door met andere stappen zetten in de energietransitie.

We zitten volop in de zonnepanelen en wekken 45% van ons elektriciteitsverbruik zelf op. Binnenkort leggen we nog 37 panelen bij op de stal. Voor het vervoer van onze deelnemers hebben we 5 elektrische auto’s, anders zou het percentage dat we zelf opwekken nog wel hoger liggen. We willen in de toekomst meer energie op gaan slaan, in de auto’s bijvoorbeeld.

We hebben een vergunning om 12 huisjes bij te zetten. Dat hebben we niet gedaan, we hebben op die plek inmiddels een voedselbos gerealiseerd.  Dan slacht je wel de kip met de gouden eieren ja. Maar mensen komen hier voor rust en stilte. We hebben een bezetting van 75%, waarvan 60% vaste gasten. Onze gasten zijn tevreden, dus gaan we de boel niet volplempen.

Je kunt altijd wat leren, met die insteek doen we mee aan de Energiekring. Wij hebben bepaalde ideeën over duurzame energie, daar verdiepen we ons in. Maar misschien hebben we soms oogkleppen voor en zien we bepaalde dingen niet. Wij willen bijvoorbeeld geen warmtepomp op De Roek die lawaai maakt, maar hoe zien andere ondernemers dat? Daar bleken we allemaal hetzelfde over te denken, het is fijn om dat van collega’s bevestigd te krijgen en ervaringen uit te wisselen over de energietransitie. Alle deelnemers aan de Energiekring zijn op hun eigen manier bezig met de energietransitie in hun bedrijf. Dat geeft zo’n positief gevoel.”

terug naar energie op eigen kracht

foto decoratief

nieuws

Slim energieverbruik

05-02-2024

Bram van Lagen, recreatiepark De Eyckenhoff “Ik probeer het energieverbruik op mijn manier slim te maken,” vertelt Bram van Lagen, eigenaar van recreatiepark De Eyckenhoff in Putten.
Lees meer

nieuws: Slim energieverbruik

nieuws

Terugblik: Inspiratietour Green Village van de TU Delft

07-12-2023

De groep vakantieparkondernemers die samen werkt in de Energiekring Vitale Vakantieparken, heeft het Fieldlab The Green Village bezocht. The Green Village is een ‘openlucht-laboratorium’ op de TU Delft Campus waar volop wordt onderzocht, getest en geëxperimenteerd op de pijlers: duurzaam bouwen en renoveren, toekomstige energiesystemen en de klimaatadaptieve stad.
Lees meer

nieuws: Terugblik: Inspiratietour Green Village van de TU Delft

nieuws

Gemeente Elburg zet in op toekomstbestendige vakantieparken met recreatief perspectief

01-12-2023

In het nieuwe beleidsplan Vitale Vakantieparken van de gemeente Elburg ligt de focus op het bevorderen en behouden van een gevarieerd en kwalitatief goed aanbod van vakantieparken en (mini)campings.
Lees meer

nieuws: Gemeente Elburg zet in op toekomstbestendige vakantieparken met recreatief perspectief

nieuws

Terugblik festival inclusiefnatuur en vakantieparken

30-11-2023

We kijken terug op een zeer geslaagd festival inclusiefnatuur en vakantieparken! Onze geliefde Veluwse natuur staat onder druk, er moet nú iets gebeuren.
Lees meer

nieuws: Terugblik festival inclusiefnatuur en vakantieparken

Blijf op de hoogte. Meldt u aan voor onze nieuwsbrief
Bekijk ons nieuwsbrievenarchief.