Skip to content

Veluwse plantdagen voor vakantieparken

14-05-2024 | Persbericht

In het najaar van 2024 vinden de Veluwse Plantdagen plaats. Op deze dagen, planten zoveel mogelijk van de 500 Veluwse vakantieparken bomen en struiken die van nature op de Veluwe voorkomen. Goed voor de biodiversiteit op de Veluwe én de gast die graag van deze natuur geniet. Begin juni organiseren het programma Vitale Vakantieparken en Stichting Landschapsbeheer Gelderland twee bijeenkomsten waarin we meer informatie geven over wat je kan doen als eigenaar van een vakantiepark om de natuur te versterken en hoe je meedoet aan de Veluwse Plantdagen.

Veluwse Plantdagen

Het gaat niet goed met de natuur op de Veluwe. Hitte, droogte, vermesting en verstoring zorgen voor het verdwijnen van planten- en diersoorten. Ook op de vakantieparken merken we dat. Beplanting gaat dood, er is meer behoefte aan schaduw en er is minder te beleven qua natuur. Er zijn zo’n 500 vakantieparken op de Veluwe met een totaaloppervlakte van 3.000 hectare. Door op zoveel mogelijk van deze parken struiken en bomen aan te planten die van nature op de Veluwe voorkomen, versterken we de Veluwse natuur. Denk aan: groenstroken met gelderse roos, vlier, hazelaar en eik. Het vervangen van conifeer- of laurierhagen door losse gemengde hagen van veldesdoorn, hulst en meidoorn. En het versterken van het bosgevoel door het planten van eiken, berken en lindebomen.

Door deelname aan de Veluwse Plantdagen maken we dit makkelijker: met bijdrage van de Regio Deal Veluwe is de beplanting een stuk goedkoper, de beplanting wordt voor de deur geleverd én je kan beplantingsadvies krijgen van Stichting Landschapsbeheer Gelderland.

Informatiebijeenkomsten

Er zijn twee bijeenkomsten over de Veluwse Plantdagen. Op de oostelijke Veluwe op woensdagochtend 5 juni van 10.00-12.00 uur bij camping de Wildhoeve in Emst. Op de westelijke Veluwe op woensdagochtend 12 juni van 10.00–12.00 uur bij camping Beloofde Land in Voorthuizen. Je krijgt hier informatie over de verschillende type natuur op de Veluwe en hoe je – door deelname aan de Veluwse Plantdagen - de biodiversiteit kan versterken op het vakantiepark. Aanmelden voor één van deze bijeenkomsten kan door een e-mail te sturen naar sylvieuenk@vitalevakantieparken.nl. De bijeenkomst is voor vakantieparken uit de deelnemende gemeenten aan het programma Vitale Vakantieparken: Apeldoorn, Barneveld, Ede, Elburg, Epe, Ermelo, Harderwijk, Heerde, Nunspeet, Oldebroek en Putten.

Vakantieparken inclusiefnatuur

Met het programma Vitale Vakantieparken, een samenwerkingsverband van 11 gemeenten en provincie Gelderland, werken we samen met de vakantieparken aan natuurversterkende projecten. Waaronder het opstellen van een natuurinclusief ontwerp voor het park, een plant-en-klaarpakket voor verkavelde parken, de cursus Natuur op je Park en deze Veluwse Plantdagen. Meer informatie over deze projecten staat op www.vitalevakantieparken.nl/inclusiefnatuur.

Park van de Toekomst

Het Park van de Toekomst is een initiatief van Vitale Vakantieparken om de parken op de Veluwe effectief te verduurzamen. Wij dromen van een Veluwe als mooiste, meest duurzame en gastvrije natuurgebied van Europa. En we geloven dat die er komt, als we gewoon beginnen. Daarom willen we met dit project overgaan naar concrete actie. Goed doordacht aan de slag noemen we dat zelf. Terwijl we bezig gaan, vinden we uit wat wel werkt en wat niet. En de kennis die we daarbij opdoen, delen we met elkaar. Niet als parkeigenaar alleen, maar samen met collega-ondernemers én kennisinstellingen én overheid. En in goed overleg met de omgeving.
De Veluwse plantdagen is onderdeel van Park van de Toekomst.

foto decoratief

nieuws

Lagen in je beplanting: een stukje bos op je park

23-04-2024

Een bos heeft van nature verschillende lagen, die elk hun eigen functie vervullen. Gelaagdheid in die beplanting zorgt voor een goede vochtbalans in de bodem en vergroot de biodiversiteit.
Lees meer

nieuws: Lagen in je beplanting: een stukje bos op je park

nieuws

Plant-en-klaarpakketten voor uitgeponde parken

02-04-2024

We genieten allemaal met volle teugen van de natuur op de Veluwe. Hoe mooi is het als deze Veluwse natuur op het (vakantie)park al te beleven is? De natuur vindt dan ook zijn weg op uw park.
Lees meer

nieuws: Plant-en-klaarpakketten voor uitgeponde parken

nieuws

Een ochtend vol energie aan de slag tijdens de inspiratiesessie: Aan de lading

22-03-2024

terugblik -  We spraken tijdens de inspiratiesessie op 20 maart jongstleden over de hoe het zit wanneer een eigenaarsvereniging of individuele eigenaar van een huisje op een vakantiepark zonnepanelen of een laadpaal wil plaatsen.
Lees meer

nieuws: Een ochtend vol energie aan de slag tijdens de inspiratiesessie: Aan de lading

nieuws

Verhuur in eigen hand… Wel of niet doen?

04-03-2024

Terugblik Informeren en inspireren: daar ging het om tijdens de sessie Verhuur in eigen hand op 28 februari jl. Op gastlocatie gemeente Ede heette wethouder recreatie en toerisme Peter de Pater de aanwezigen welkom.
Lees meer

nieuws: Verhuur in eigen hand… Wel of niet doen?

Blijf op de hoogte. Meldt u aan voor onze nieuwsbrief
Bekijk ons nieuwsbrievenarchief.