Verschillende eigenaren en juridische constructies
De netbeheerder levert energie vaak tot aan de poort. Vanaf daar is sprake van een eigen netwerk van kabels en leidingen.
De eerste vraag is dan: wie eigenaar is van het netwerk op het park.
Geen of weinig inzicht in het verbruik en de infrastructuur
Omdat er één aansluiting is, is niet altijd inzichtelijk wat het verbruik per object is of wat de capaciteit van de verschillende tussenaansluitingen is. En, wat zijn verder afspraken over levering en teruglevering? Hebben kaveleigenaren vrijheid in keuze van energievoorziening of zijn zij contractueel verplicht om af te nemen van de partij die door levert?
Eigenaren zien soms de oplossing in het aanvragen van een eigen aansluiting. Als alle kavels worden voorzien van een eigen aansluiting, komt de vraag op hoe dat technisch wordt gerealiseerd. Vindt het transport dan plaats via het bestaande netwerk op het recreatiepark? Of worden er nieuwe kabels en leidingen getrokken vanaf de hoofdaansluiting naar de afzonderlijke kavels? Daar komt bij dat er mogelijk (juridisch bindende) afspraken zijn gemaakt bij de aankoop van de kavel. Wat heeft dat voor invloed op de mogelijkheden om een eigen aansluiting te (laten) realiseren?
Als de netbeheerder wil leveren, hoe gaat dat dan plaatsvinden? Bij levering via het bestaande netwerk op het recreatiepark, zal het netwerk naar verwachting moeten worden overgedragen naar de regionale netbeheerder. De vraag is of de regionale netbeheerder het netwerk wil overnemen. Vaak betreft het oude netwerken waarvan onduidelijk is wat de technische staat is.
Er zijn veel subsidieregelingen van kracht maar in veel gevallen vallen eigenaren van tweede huisjes of verenigingen op basis van boek 2 BW buiten deze regelingen.
Het EV-loket helpt bij de energietransitie. Samen met het bestuur of eigenaarsvereniging verkennen we de mogelijkheden. Lees hieronder hoe we dat doen.
Tijdens de nadere kennismaking maken we een inventarisatie van de huidige situatie. Aansluitend kan een verdiepend energiegesprek plaatsvinden met een deskundige. In deze ‘Energiescan’ gaan we na wat de technische situatie is op het park en ook op welke wijze de energietransitie leeft en of er al stappen zijn gezet in voorbereiding.
In de rapportage staat de scenario-analyse (inzicht in de verschillende scenario's), de technische analyse en de economische analyse. In de conclusie en aanbevelingen staat vervolgens welke aanpassingen mogelijk zijn en wat daar de kosten van zijn.
Op basis van de rapportage vindt een vervolggesprek plaats en bepalen we samen een route naar een toekomstvisie door middel van een plan van aanpak. Mogelijk heb je hiermee al voldoende in handen om een besluit te nemen tijdens de Algemene Ledenvergadering en vervolgens concrete acties uit te gaan voeren.
Het is ook mogelijk om verdere ondersteuning te krijgen onder leiding van het EV-expertteam. Samen maken we een planning van de uitvoering en de monitoring daarvan. Een energiecoach doet de ondersteuning en voorziet je van advies.
Wil je als EV-park met huisjes van particuliere eigenaren ook aan de slag met energie? Laat dan een Energiescan op het park uitvoeren. Kom met ons in contact, dan gaan we met elkaar in gesprek.
Blijf op de hoogte. Meldt u aan voor onze nieuwsbrief
Bekijk ons nieuwsbrievenarchief.