Samen met de brandweer is een bezoek gebracht aan park Veluwerijck. Aanleiding van het bezoek was om te kijken naar de brandveiligheid, met name in verband met natuurbrandbeheersing.
Een natuurbrand(je) voorkomen is onmogelijk, maar de schade en letsel kan wel degelijk beperkt worden. Belangrijk is om inzicht te krijgen in de risico's. Een eerste stap hiervoor is om een overzicht te maken van de aanwezige brandgevaarlijke en brandgevoelige of versterkende elementen. Maar waar let je dan zoal op?
Naaldhout en coniferen zijn zeer brandgevoelig, vooral een groep naaldhout bomen bij elkaar en/of coniferen hagen. Vaak lijken deze coniferen hagen aan de buitenkant (nog) groen, maar zijn van binnen bruin en dus dood. Vliegt dit in brand, dan kan een vlam tot wel drie keer de hoogte van de haag aannemen! Een mooie entree van een park, voorzien van een meterslange haag, is dan ineens een aansteeklont voor alle objecten die in de buurt staan. Let erop dat bijvoorbeeld een buitenhaard op meer dan 1,5 meter van een haag staat. Er is immers maar 1 vonkje nodig.
Het komt regelmatig voor dat er gestookt wordt met hout. Het is goed om aandacht te hebben voor de opslag van de houtblokken. Dit mag niet tegen de perceelsgrens aan, maar dat gebeurt toch best regelmatig. Hierdoor ontstaat een ongewenste situatie en het is belangrijk dat eigenaren zich hiervan bewust zijn.
Ook het laden van voertuigen kan een gevaarlijke situatie opleveren. Vooral als dit gebeurt via een laadkabel in een stopcontact. Dit kan een brandgevaarlijke situatie veroorzaken. En stel dat het voertuig in de brand vliegt? Een brandende elektrische auto is lastiger te blussen dan een ‘gewone’ auto. Dat komt door de accu’s. De afzonderlijke accucellen kunnen in het extreme geval oververhit raken en een kettingreactie veroorzaken bij aangrenzende cellen. Daardoor kan het na blussen lijken alsof een autobrand uit is, maar in werkelijkheid kan de brand later vanzelf weer aanwakkeren. Het kan tot wel 24 uur duren voor alle cellen afgekoeld zijn en de kettingreactie is gestopt.
Het is goed om naar je park te kijken met een brandveiligheidsbril op en de volgende uitgangspunten:
Wil je meer informatie? Bekijk onze speciale pagina over brandveiligheid.
Als programma willen we de komende tijd meer inzetten op het thema brandveiligheid en de ondersteuning van vakantieparken. Op 12 maart organiseren we een informatiesessie over brandveiligheid en biodiversiteit voor uitgeponden parken. Zie onze agenda.
Heb je nu al vragen neem dan gerust contact op met Esther Karman via estherkarman@vitalevakantieparken.nl
Blijf op de hoogte. Meldt u aan voor onze nieuwsbrief
Bekijk ons nieuwsbrievenarchief.