Skip to content
Introfoto

11 natuurinclusieve ontwerpen voor parken

De Kriemelberg Bushcamp, Ermelo

De Kriemelberg richt zich steeds meer op de meer avontuurlijke gast. Deze gast houdt van ontdekken en wat wildere natuur. Het natuurinclusief ontwerp van ontwerpbureau Facet speelt daarop in. De 'recht-toe-recht-aan' indeling van het kampeerterrein maakt plaats voor een lossere indeling afgewisseld met natuur. Paadjes slingeren door het terrein. Er is zelfs een stukje zandverstuiving gecreëerd om lekker in te spelen.

Recreatiepark Uddelermeer, Uddel

Op recreatiepark het Uddelermeer staan ongeveer 130 bungalows die allemaal in een eigen tuin staan. De doelgroep van het park is 'rustzoekers'. Structuur en veiligheid zijn belangrijke waarden voor deze gast. Daarom heeft Facet een ontwerp gemaakt waarin verschillende type natuur in omheinde 'natuurpockets' is gevat. Zo is er ruimte voor vogels, insecten en kleine dieren, én wordt er tegelijkertijd ingespeeld op de behoefte van de gast aan orde en netheid doordat het begrensde natuurruimten zijn. Langs de verschillende natuurpockets lopen paden die de faciliteiten met elkaar verbinden. De vijver (met folie) vervangen door een wadi is een belangrijke ingreep voor een meer natuurlijk park.

Camping de Wildhoeve, Emst

Camping de Wildhoeve onderscheidt zich al door duurzame oplossingen en milieubewuste keuzes en is dan ook in het bezit van een Green Key. Een opgave van het park is om het energieverbruik verder te verduurzamen, vanwege de bosrijke ligging zijn zonnepanelen beperkt toepasbaar. Daarom is door ontwerpbureau Facet in het natuurinclusief ontwerp een biomeiler (compostkachel) voorgesteld voor één van de sanitairgebouwen. Ook is de look-and-feel van het gebouw veranderd door groene gevels met inheemse beplanting. Meer verbinding tussen natuur en gast wordt gerealiseerd door het grote veld, De Hertenweide, op te delen in kleinere veldjes met veel ruimte voor groen. Extra paden, smal en onopvallend, zorgen voor verbinding met de naastgelegen velden.

RCN de Jagerstee, Epe

De Jagerstee ligt middenin het bos en dat bosgevoel is duidelijk aanwezig op het park, maar kan nog versterkt worden. Het bos-mantel-zoom principe is daarbij voor ontwerpbureau Maak Space leidend geweest. Zo is er een nieuwe indeling gemaakt van het veld met de verhuurchalets. De rechtlijnige inrichting op kaveltjes heeft plaats gemaakt voor een lossere landschappelijke inbedding met méér ruimte voor kruiden, heesters en bomen.

Ook is een ontwerp gemaakt voor de entree van het park. De entreeweg naar de parkeerruimte en receptie krijgt een speels welkom in bossfeer. Het duidelijke dierensporen-pad leidt de gast naar de receptie.

Camping Beloofde Land, Voorthuizen

Camping Beloofde Land onderscheidt zich door een typische festivalsfeer. Deze sfeer komt terug in het natuurinclusief ontwerp, gemaakt door Maak Space, van het kampeerterrein. Zo is er meer ruimte om te spelen en is er gevarieerd met de indeling van de velden. Op een vrolijke en creatieve manier valt er veel te ontdekken voor de gasten. Er zijn avontuurlijke paadjes aangelegd en een nieuwe houtwal gaat de omgeving van het nieuwe entreegebouw landschappelijk meer verbinden met de camping. Door de aanleg van bloemrijke grasvelden krijgen de kampeerplekken meer organische vormen.

Camping de Wijde Blik, Garderen

Op camping de Wijde Blik zijn veel grote, oude bomen aanwezig, maar de gelaagdheid in beplanting ontbreekt. Daarom wordt voor de speeltuin en voor de hoekjes die over zijn (overhoekjes) de lagenbenadering (kruid-struik-boom) toegepast. De aantrekkelijke 'voor' en 'na' beelden motiveren om gelijk met de uitvoering aan de slag te gaan. Voor de vaste gasten die een jaarplaats huren is een gastengids ontwikkeld met informatie over natuur in hun tuintje, toe te passen soorten en inspiratie om zelf een natuurinclusieve bijdrage te leveren aan het park. Voor het entreegebied is door ontwerpbureau Maak Space een meer gedetailleeerd ontwerp gemaakt met veel meer bossfeer - daar waar de camping sterk in is - en meer parkeerruimte.

Campingpark de Vuurkuil, Hulshorst

Het huidige terrein van de De Vuurkuil dat hoofdzakelijk bestaat uit jaarplaatsen krijgt stapsgewijs een meer natuurinclusieve inrichting. Ontwerpbureau Eelerwoude stelde voor: inheemse beplanting, dierverblijven, behoud en bescherming van bestaande grote bomen, aanplant van nieuwe bomen, het versmallen van wegen met een halfverharding waar mogelijk.

Het naastgelegen intensief agrarisch perceel, onderdeel van het Gelders Natuurnetwerk (groene ontwikkelzone) wordt natuurlijk ingericht, met ruimte voor de Hierdense beek, fourageergebied voor de das en wadi’s voor wateropvang. De nieuwe accommodaties voegen zich in dit landschap.

De Solse Berg, Garderen

Het boerenerf ontwikkelt natuurinclusief met een mantel-zoom versterking langs de bosrand, kruidenrijke grasvelden, bomen- en struikpartijen, natuurlijk spelen en circulaire landbouw. Elk kampeerveld heeft haar eigen sfeer, volgens het ontwerp van Eelerwoude. Zorgcliënten werken in de boomgaard, moestuin en doen dagactiviteiten in de oude bijgebouwen op het compacte erf.

Recreatiepark De IJsvogel, Voorthuizen

Recreatiepark De IJsvogel ligt ingesloten door andere recreatieparken en de huisjes zijn deels in eigendom van beleggers en deels particulier. Er werd een praktisch handboek opgesteld; één algemeen handboek en één voor particulieren. Beplanting en tips voor beheer staan hierin centraal en ’Veluwesfeer’ is de kernwaarde. Voor het nieuwe ontwikkelterrein is door ontwerpbureau Janse Berkhof & Aben een schets gemaakt van een Veluws landschap met reliëf waarin de recreatiehuisjes verspreid liggen.

De Zandkuil, Heerde

De Zandkuil is bijna volledig omringd door Natura 2000 gebied. In het  natuurinclusieve ontwerp van Janse Berkhof & Aben wordt het boslandschap meer het terrein opgetrokken met een bos-mantel-zoom vegetatie. De entree met receptie, horeca en zwembad krijgt een duidelijkere indeling, met meer bomen, gemengde hagen en minder verharding.

Camping Dop's akker, Putten

Het uitbreidingsterrein past in het agrarisch landschap, met houtwallen, hagen en doorkijkjes. Een toekomstboom wordt aangeplant die als baken fungeert op het terrein.

Camping Dop’s Akker bestaat uit keurig verzorgde jaarplaatsen met veelal conifeer en laurierhagen. In het natuurinclusief ontwerp, gemaakt door Janse Berkhof & Aben, is er ruimte voor meerdere soorten gebiedseigen beplanting. Met de gemengde losse hagen behoudt het terrein haar groene sfeer. Voor de vaste gasten die een jaarplaats huren, is er een handboek opgesteld met toe te passen soorten beplanting en het beheer hiervan.

Blijf op de hoogte. Meldt u aan voor onze nieuwsbrief
Bekijk ons nieuwsbrievenarchief.